Hier vind je alle video's over tentoonstellingen, collecties en kunstenaars. Filter via onderstaande buttons op thema en/of museum.

52 video's

 • 1968: You Say You Want a Revolution (NL)

  Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Amsterdam tot Chicago, Parijs tot Praag. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s. EYE Filmmuseum laat zien hoe de filmcamera strijdmakker werd van een generatie die het recht opeiste haar leven zelf vorm te geven.

 • The making of Alex van Warmerdam: L’histoire kaputt

  Een man tilt een groot zwart ding uit een kast, er is een samengesteld meisje en er zijn schepselen in een woud. Eye brengt deze zomer nieuw werk van Alex van Warmerdam samen in een speciaal voor het filmmuseum ontworpen tentoonstelling. Deze mini-documentaire toont het bijzondere creatieproces.

 • Paul Austers My Name is Peter Stillman: van boek tot virtual reality

  Jason Wood, artistiek directeur van HOME in Manchester en auteur van vele filmboeken, vertelt over de kruisbestuivingen tussen de boeken van Paul Auster en de VR-installatie My Name is Peter Stillman.

 • EYE Filmmuseum, Behind the Scenes

  Iedereen kent EYE Filmmuseum, het prachtige landmark aan de oevers van het IJ. Daar kan je terecht voor filmvertoningen en tentoonstellingen. Op 10 minuten loopafstand ligt ‘het best bewaarde geheim’ van EYE: het Eye Collectiecentrum.

 • Jesper Just

  Korte documentaire met kunstenaar Jesper Just en curator Jaap Guldemond naar aanleiding van de tentoonstelling Jesper Just (17 december 2017 – 11 maart 2018) in EYE Filmmuseum, Amsterdam.

 • WJSVTK #14 EYE Filmmuseum

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. In het nieuwe seizoen, nieuwe avondbezoeken. Deze aflevering EYE Filmmuseum.

 • Locus

  Interview met filmkunstenaars Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães, en met Director of Exhibitions / curator Jaap Guldemond, over de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

 • Film Manifesto’s - Scott Mackenzie

  Scott Mackenzie laat in deze filmlezing zien hoe manifesten de wereld veranderden.