Zuiderzee Settings - Kiki van Eijk

00:03:41 151 Zuiderzeemuseum
Ontdek hoe ontwerper Kiki van Eijk haar Zuiderzee Settings maakte. Historische interieurstukken in zowel het binnen- als buitenmuseum vertaalde zij naar een serie hedendaagse ‘stillevens’ vol verwijzingen naar vroeger.
Kiki van Eijk

Kiki van Eijk is ontwerper en werd bekend door haar beroemde ‘Kiki Carpet’. Haar werk heeft een heel persoonlijk en emotioneel karakter.

Meer over de kunstenaar

 

Een verstilde strijkbout die de stof nog doet oprimpelen: ontwerper Kiki van Eijk verbaasde zich over het alledaagse gevoel dat de interieurs in het Zuiderzeemuseum uitstralen – alsof de bewoners net zijn weggelopen. In samenwerking met Koninklijke Tichelaar Makkum en het TextielMuseum maakte zij daarop zeven unieke ensembles van steeds een tulpenhouten meubel, verguld keramiek en fijn bewerkt textiel. De motieven en materialen zijn geïnspireerd op de geschiedenis van het Zuiderzeegebied, vertaald naar het hier en nu. Extra verrassend is dat Kiki van Eijks keramiek is gemodelleerd naar stoffen voorbeelden, wat ze een ‘zacht’ en aaibaar uiterlijk geeft.

Video credits

  • Filmmaker: Big Shots Group
  • De serie is aangekocht met steun van de BankGiro Loterij
Koop tickets