Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Dit keer is Luuk met Manfred Sellink, directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.
Jan van Eyck

Jan van Eyck (ca. 1390 - 9 juli 1441) was een kunstschilder uit de Bourgondische Nederlanden. Naast Rogier van der Weyden is hij de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven.

Meer over de kunstenaar

Je kunt bij elk schilderij een diep kunsthistorisch verhaal vertellen, maar dit kunstwerk vindt Manfred Sellink gewoon heel erg mooi. Waarom? Omdat het raadselachtige en het onaffe in combinatie met de details het tot één van de meest bijzondere schilderijen maakt die het KMSKA in haar collectie heeft.

Jan van Eyck vertelt met dit werk het verhaal van de heilige Barbara. We zien Barbara, martelares van het christendom, bladeren in een gebedenboek. De palmtak in haar linkerhand staat symbool voor haar triomf op de dood. En achter haar zijn er allerlei arbeiders druk in de weer. Ze bouwen een monumentale gotische kerktoren, en daarmee het christendom, op.

Deze extreem fijne uitwerking van deze onderschildering is uniek en innoverend. Tot vandaag is Heilige Barbara het oudste onvoltooide paneel in de schilderkunst van de Nederlanden. Maar toch voorzag van Eyck het van zijn signatuur. Was het werk dan toch wel voltooid?

Video credits

Concept, beeld en montage: Luuk Heezen

Met dank aan Manfred Sellink van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Meer info

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.