Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Dit keer reist hij af naar het hoge Noorden - het Groninger Museum voor een goed vragengesprek met directeur Andreas Bl├╝hm en het schilderij van Antonio Mancini.

 

’S Nachts komt Andreas Blühm terug om zichzelf vragen te stellen over de mysterieuze vrouw op dit schilderij. En krijgt hij ook antwoord? Soms wel…

Het werk van Mancini zit dik in de verf met een duidelijke verfstreek waarin een ruitjespatroon naar voren komt. Deze gebruikte de kunstenaar om zo dicht mogelijk bij werkelijkheid te komen. Hij zette het model achter een raster met even grote ruitjes als het raster dat hij met draden op het doek heeft gespannen. In dat vakje schilderde hij precies na wat hij ook in het echte raster zag. Hierdoor is de vrouw op dit schilderij levensgroot afgebeeld.

Video credits

Concept, beeld en montage: Luuk Heezen

Met dank aan Andreas Blühm van het Groninger Museum

Koop tickets

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.