WJSVTK #7 Kröller-Müller Museum

00:02:31 Kröller-Müller Museum
Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Deze aflevering is Luuk met Lisette Pelsers, directeur van het Kröller-Müller Museum. Zij vindt dat je voor dit werk elke avond terug moet komen.
Roni Horn

Beeldend kunstenaar Roni Horn groeide op in New York en studeerde aan de Rhode Island School of Design en Yale University. Ze kiest verschillende media – behalve beelden en installaties maakt ze veel tekeningen, foto’s en fotoboeken. Bekijk video en bio.

Meer over de kunstenaar

Lisette Pelsers heeft het over Opposities of White, gemaakt door Roni Horn. Het is er namelijk voor gemaakt om het licht, de omgeving en alles wat daarin gebeurt, te reflecteren. ’S Avonds ziet dat er vast anders uit dan overdag.

Het werk bestaat uit twee objecten die zijn gemaakt door vloeibaar glas gedurende vierentwintig uur in een mal te gieten en in vier maanden tijd langzaam af te laten koelen. De bovenkanten zijn glad en glanzend; de zijden ruw. Soms lijkt het op een plat vlak, soms net een eindeloze diepte. Roni Horn speelt bij dit werk nog meer met dubbelzinnigheden. Is het vast of vloeibaar? Met het blote oog is dit onmogelijk om vast te stellen. Deze objecten zijn ook dubbelgangers en tegenpolen die allebei de afwezigheid van kleur demonsteren, terwijl wit juist alle kleuren in zich draagt.

Video credits

Concept, beeld en montage: Luuk Heezen

Met dank aan Lisette Pelsers van het Kröller-Müller Museum.

Koop tickets

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.