WJSVTK #6 M HKA

00:02:00 M HKA
Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Deze aflevering is Luuk met Bart de Baere, directeur van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. ’s Nachts komt hij terug voor een fiets! Maar niet zomaar eentje…
Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 1940) is een Belgisch beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij maakt veel assemblages die met vliegen te maken hebben, maar zijn constructies werken meestal niet echt. Hij wordt geïnspireerd door het werk van Leonardo da Vinci.

Meer over de kunstenaar

De fiets is een Zwitserse fiets, een fiets van het Zwitserse leger. Gemaakt door Panamarenko. In de tweede helft van de jaren 60 bouwt hij een reeks poëtische objecten, vaak geïnspireerd op herinneringen uit zijn jeugd. Deze objecten worden aangeduid als ‘stille objecten’, omdat de nadruk op de vorm ligt en nog niet op het functioneren.

In 1965 stuit Panamarenko in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift op de afbeelding van een bergfiets met een opvallend klein voorwiel. Na een verblijf in Zwitserland besluit de kunstenaar de fiets na te bouwen als object. Met Zwitserse fiets komt gaandeweg zijn fascinatie voor technologie op de voorgrond.

Video credits

Concept, beeld en montage: Luuk Heezen

Met dank aan Luuk met Bart de Baere van het M HKA.

Meer info

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.