WJSVTK#5 Van Loon

00:02:20 Museum Van Loon
Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Deze aflevering is Luuk met Tonko Grever, directeur van Museum Van Loon. Hij komt na sluitingstijd het liefst terug voor een heel bijzonder kistje.

 

‘Je voelt de magie van de tijd: het schittert zoals het 400 jaar geleden ook geschitterd heeft.’ Tonko Grever heeft het over één van de oudste Japanse lakkisten in Nederland. Deze kisten werden heel bescheiden geïmporteerd door de VOC – er werden er maar twaalf naar Nederland gekomen, want in de 17e eeuw waren ze al te kostbaar. De gelakte kisten gelden als het hoogtepunt uit de Japanse laktechniek, al wordt het in Japan én door hedendaagse vormgevers nog steeds gebruikt.

Video credits

Concept, beeld en montage: Luuk Heezen

Met dank aan Tonko Grever van Museum van Loon.

Koop tickets

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.