WJSVTK#4 CBK Rotterdam

00:01:58 211 CBK Rotterdam
Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn/haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. In deze aflevering neemt Siebe Thissen - hoofd beeldende kunst & openbare ruimte - ons mee naar Katendrecht. Voor dit kunstwerk fietst hij graag een rondje om. Zeker 's nachts.

 

De installatie Broken Light is overdag onzichtbaar, maar ’s avonds wordt een hele straat gevuld van de stoep tot aan de gevels. Het is een internationaal bekroond lichtkunstwerk op Katendrecht van kunstenaar Rudolf Teunissen (1958). Teunissen ontwikkelde een speciale armatuur waarmee de reguliere straatverlichting werd vervangen en waardoor de straat een schilder- en sprookjesachtig decor wordt. Hij heeft het licht opgeknipt en laten breken: zo valt het heel anders door de straat. Dat is ook wat Siebe Thissen zo bijzonder vindt: Teunissen laat met dit werk zien dat er zoveel meer mogelijkheden bestaan dan de reguliere straatverlichting. Dat je licht uit elkaar kan halen en kan gebruiken om van een straat een theatrale setting te maken. Om dat te kunnen bewonderen, fietst hij dus graag een rondje om.

Video credits

Concept, beeld en montage: Luuk Heezen

Met dank aan Siebe Thissen van het CBK Rotterdam.

Meer info

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.