WJSVTK #3 Van Abbe

00:02:47 151 Van Abbemuseum
Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Deze aflevering is Luuk met directeur Charles Esche en medewerker collectie Toos Nijssen in het Van Abbemuseum.

 

Directeur Charles Esche en Toos Nijssen kozen voor het werk 'Self Heterotopia' van Hüseyin Alptekin. Waarom? Het is een bijzonder groot werk – een portret eigenlijk, dat je omarmd en je dwingt om mee te gaan in het verhaal.

‘Self Heterotopia’ van Hüseyin Bahri Alptekin (1991-2007) toont een collectie van gevonden, gebruikte en meegenomen objecten die een indruk geven van de reizen die de kunstenaar in die 16 jaar heeft ondernomen. Het zijn dingen die persoonlijk zijn, maar die tegelijkertijd een verhaal vertellen over de ontwikkelingen in de wereld. Het gaat over de relatie tussen zijn plek en de wereld daarbuiten. Zo vormen ongeveer 70 objecten een persoonlijk portret van de kunstenaar.

Video credits

  • Concept, beeld en montage: Luuk Heezen
  • Met dank aan Charles Esche en Toos Nijssen van het Van Abbemuseum
Meer info

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.