WJSVTK #11 Mauritshuis

00:02:18 308 Mauritshuis
Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Dit keer is Luuk met de directeur van het Mauritshuis – Emilie Gordenker. Zij neemt ons mee naar het ogenschijnlijk fleurige bloemstilleven van Roelant Savery.

 

Het Mauritshuis had al een bloemstilleven, wat moesten ze er met nog één? Het werk van Savery is een belangrijke verrijking voor de collectie van het Mauritshuis. Als één van de weinige musea ter wereld kan het Mauritshuis nu een representatief overzicht tonen van de ontwikkeling van de bloemstillevens van de zestiende tot en met de achttiende eeuw. Door de verwerving van dit schilderij is het boeket nu compleet.

Op het eerste oog lijken de stillevens van Roelant Savery en die van Ambrosius Bosschaert – een kunstenaar die ook bloemstillevens schilderde, op elkaar. Maar waar die van Bosschaert fleurig en zonnig is, is het stilleven van Savery verradelijk en bedrieglijk…

Video credits

Concept, beeld en montage: Luuk Heezen

Met dank aan Emilie Gordenker van het Mauritshuis

Koop tickets

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.