WJSVTK #10 De Fundatie

00:01:56 Museum de Fundatie
Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. . In deze aflevering neemt Ralph Keuning - directeur van Museum de Fundatie in Zwolle, ons mee naar de roerige jaren '60.

 

Het gevoel van de jongere die de wereld wil veroveren.. "het is branie, het zijn wonden, het is gekwetstheid, het is overcompensatie van die gekwetstheid... het is rauw! maar ook: heel erg mooi." Waarom directeur Ralph Keuning voor openingstijd van Museum de Fundatie altijd even voor dit werk van Jan Cremer gaat zitten.

Jan Cremer twijfelt niet. Geen voorzichtig gedoe, geen aarzelend zoeken, maar felle kleuren en grote gebaren. Cremer spreekt zich krachtig uit; niet alleen op doek, maar ook in tekst. Hij deinst niet terug voor vulgair en humoristisch taalgebruik. De publicatie “Ik, Jan Cremer” zorgde voor veel controverse waardoor Jan Cremer als snel grote bekendheid verwierf. Al deze kenmerken zijn nog steeds de basis van zijn kunst en zijn al helemaal goed terug te vinden in het werk wat Ralph Keuning zo aanspreekt. Dit strijdtoneel is vurig en verwoed en zo word je meegenomen in de krachtige gebaren van de kunstenaar.

Video credits

Concept, beeld en montage: Luuk Heezen

Met dank aan Ralph Keuning van Museum de Fundatie

Meer info

1 series

  • Waar je 's nachts voor terugkomt

    Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.