Willie Doherty - Unseen

00:10:13 De Pont museum
De tentoonstelling UNSEEN toont de foto's en video's van de Noord-Ierse kunstenaar Willie Doherty. Als twaalfjarige was hij getuige van Bloody Sunday. In deze video vertelt hij over zijn geschiedenis en de invloed daarvan op zijn kunstenaarschap.
Willie Doherty

De Ierse kunstenaar Willie Doherty (1959) vervult een pioniersrol in de hedendaagse videokunst en fotografie. Het belangrijkste geografische referentiepunt voor Doherty tijdens de dertig jaar van zijn carrière is zijn geboortestad Derry, een stad die getekend en verdeeld is door de traumatische tweedracht van de Noord-Ierse ‘Troubles’.

Meer over de kunstenaar

Sinds 1985 heeft de Ierse kunstenaar Willie Doherty vastgelegd hoe zijn geboorteplaats Derry in Noord-Ierland is gevormd en veranderd als gevolg van de politieke ontwikkelingen, waarbij hij de straten verkende door simpelweg te lopen en te kijken.

De titel van de tentoonstelling, UNSEEN, verwijst naar Doherty’s ongemakkelijke cameragebruik in een context waarin het voor hem noodzakelijk was om ongewenste aandacht te vermijden en de kans om te worden aangezien voor een fotojournalist of toerist zo klein mogelijk te maken.

De tentoonstelling laat zien hoe Doherty de technieken van de fotojournalistiek, de documentaire landschapsfotografie en de toe-eigening van beelden en teksten heeft gebruikt om de dunne lijn tussen fictie en non-fictie te onderzoeken met fotografie en video’s.

Willie Doherty UNSEEN
20 sep 2014 - 18 jan 2015
Museum De Pont

Bekijk ook de video waarin de 'peer educators' van Museum De Pont de tentoonstelling bespreken aan de hand van het tehatex eindexamen-thema STRIJD.

Video credits

  • Film en montage: Zeus Hoenderop
Meer info