We Live Art: Louis Andriessen

00:16:34 Gemeentemuseum Den Haag
Louis Andriessen is componist en stamt uit een geslacht van musici. Andriessen ademt muziek. Toch heeft hij ook een sterke band met de beeldende kunst. Dit is zijn verhaal.

Louis Andriessen (Utrecht 1939) is componist en stamt uit een geslacht van musici. Andriessen ademt muziek. Toch heeft hij ook een sterke band met de beeldende kunst. Deze ontstond van huis uit doordat zijn overgrootvader en grootmoeder schilderden en zijn oom beeldhouwer was. De band is sterker geworden doordat Andriessen in de loop van zijn leven kennis maakte met het werk van kunstenaars die, net als hijzelf, iets probeerden te doen dat ‘raar en anders’ is. De mythische visioenen van Gustave Moreau bijvoorbeeld en de verbazingwekkend verkeerde vlakverdelingen van Richard Diebenkorn. Het meest verwant voelt Andriessen zich met de Amerikaanse Pop art kunstenaar Robert Rauschenberg. Zoals Rauschenberg werk heeft gemaakt waar ogen en oren bij worden betrokken, zo heeft Andriessen muziek gemaakt om naar te luisteren én te kijken.

Dit portret van Louis Andriessen, gemaakt door Els Hoek en Jeroen van der Poel in het kader van de ARTtube serie ‘We Live Art’, is gelardeerd met archiefbeelden van o.a. De Staat, De Volharding, Image de Moreau en Hoketus.

Video credits

  • Directed by Els Hoek; filmed and edited by Jeroen van der Poel; curator Doede Hardeman, Gemeentemuseum Den Haag.
Koop tickets

1 series

  • We Live Art - Invloed van kunst

    In de serie ‘We Live Art’ zie je portretten van mensen die niet in het veld van de beeldende kunst werken, maar er wel sterk door worden beïnvloed. Een schrijver gaat op reis in de voetsporen van Matisse; een abt vertelt over zijn passie en spirituele ervaringen bij hedendaagse beeldende kunst.