Wat de vakman?! Grafisch

00:09:56 Museum Boijmans Van Beuningen
In deze aflevering van 'Wat de vakman?!' krijgen leerlingen Samuel en Tygo antwoord op de vraag hoe Koen Taselaar zijn kunstwerken maakt en waarom hij kunstenaar is geworden. Ze bekijken zijn werk in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
Koen Taselaar

De jonge Rotterdamse kunstenaar Koen Taselaar tekent en maakt ruimtelijke werken. Tekst en beeld staan centraal in zijn tekeningen en prints.

Meer over de kunstenaar

Koen Taselaar maakt heel gedetailleerde tekeningen. Tygo en Samuel worden uitgedaagd om met elkaar ook zo’n tekening te maken. Ter inspiratie kijken ze onderweg naar de studio goed rond om inspiratie op te doen. 

In de studio krijgen ze een opdracht van Koen: maak allebei los van elkaar een serie tekeningen, geïnspireerd op wat je net buiten hebben gezien. Deze tekeningen worden daarna laag voor laag op elkaar geprint met een Risograaf. Zo ontstaat er een verrassend kunstwerk. Vinden ze zelf de challenge geslaagd?

Hoe werkt Koen Taselaar? 
De grafische kunstenaar Koen Taselaar laat op zijn tekeningen geen vlak onbenut. Het maakt niet uit of het een ansichtkaart is of een affiche, hij vult het papier tot aan de rand met patronen, figuren, letters en andere vormen. Hij tekent heel detaillistisch en precies. Inspiratie voor zijn werk haalt hij uit zijn eigen omgeving: een vervormd patroon, de inhoud van een woord of de vorm van een letter. Het kan het begin zijn van een nieuwe tekening.

Koen Taselaar houdt ervan om nieuwe dingen uit te proberen en te experimenteren. Kenmerkend voor zijn manier van werken is dat hij met toevalligheden speelt. Als hij een fout maakt in zijn werk, dan haalt hij het niet weg maar laat hij het juist staan. Het is misschien wel daarom dat hij graag met een Risograaf werkt. Deze machine lijkt op een ouderwetse stencilmachine maar drukt met kleur. Karakteristiek aan de prints die eruit komen, is dat ze niet altijd even precies zijn. Die foutjes zijn juist spannend.

Een Risograaf werkt als volgt. Je legt een tekening op de glazen plaat. Deze tekening wordt door de machine ingebrand op een vlies. In het vlies zitten nu kleine gaatjes op de plek van de tekening. Het vlies is om een cilinder met inkt gespannen. De cilinder perst de inkt door de gaatjes. Zo ontstaat er een gekleurde afbeelding van de tekening. Nu kan er opnieuw een print worden gemaakt. Voor iedere kleur wordt de cilinder met inkt gewisseld. Afbeeldingen in meerdere kleuren gaan dus voor iedere kleur apart door de machine. Zo ontstaan er verrassende gelaagde beelden.

Download het lesmateriaal bij deze aflevering via de link hieronder en ga zelf (of met de klas) aan de slag met de opdracht van Koen Taselaar.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Wat de vakman?! is geproduceerd door Mals Media, in opdracht van ARTtube
  • Regie: Anna Jordans
  • Productie en redactie: Else Siemerink
  • Camera en montage: Florian Koch
  • Geluid: Robil Rahantoeknam
  • Speciale dank aan: Koen Taselaar, Tygo van der Koogh, Samuel Kok, Lisa Wade, Veerle de Jong, Museum Boijmans Van Beuningen, Inèz Veldman.
  • “Wat de vakman?!” is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Koop tickets

1 series

  • Wat de vakman?!

    In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.