Wat de vakman?! Glas

00:10:59 De Pont museum
In deze aflevering van 'Wat de vakman?!' onderzoeken leerlingen Samuel en Tygo hoe Marc Mulders zijn glaskunst maakt. Ze ontmoeten de kunstenaar in het De Pont museum in Tilburg.
Marc Mulders

Marc Mulders is schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier. De laatste jaren werkt Mulders steeds meer met glas.

Meer over de kunstenaar

Marc Mulders vertelt waarom hij kunstenaar is geworden, wat hem inspireert en wat zijn werk typeert. Hij is vooral bekend van zijn schilderijen, maar hij maakt ook andere kunst. Bijvoorbeeld glasobjecten. Hij laat een grote glazen schaal zien die in het museum hangt. De schaal heeft hij beschilderd met emailleverf. Zouden Tygo en Samuel zelf ook zo’n glasobject kunnen maken? Ze gaan met Marc Mulders mee naar het glasatelier en krijgen de opdracht om een glazen schaal te beschilderen met de materialen en technieken die de kunstenaar zelf ook toepast.

Hoe werkt Marc Mulders? 
Marc Mulders is vooral bekend van zijn schilderijen maar maakt ook ander soort beeldend werk. Zo richt hij zich de laatste jaren steeds meer op het maken van glas-in-lood ramen en glasobjecten. In de video is te zien hoe Marc Mulders een glazen schaal beschildert. Schilderen op glas is heel anders dan schilderen op doek. Het vraagt andere vaardigheden van een kunstenaar.

Marc Mulders maakt zijn glasobjecten ook niet in zijn eigen schildersatelier, maar in een glaswerkplaats. Daar werken vakmensen met technische kennis over glas. Zij zorgen voor de juiste materialen en gereedschappen en ze assisteren bij bepaalde onderdelen van het werk.
Marc Mulders schildert met emailleverf: een poeder van gemalen, gekleurd glas dat met water wordt aangemaakt. De glazen schaal draait hij met één hand rond of hij legt de schaal op een ronddraaiende schijf, die door een kleine motor wordt aangestuurd. Daardoor blijft de schaal draaien. Hij dipt z’n penseel in de verf en raakt met de kwast het glas aan. De penseel houdt hij stil, het is alleen de schaal die draait. Hierdoor ontstaat er een mooie constante strakke en ronde vorm, een mandala. Als hij klaar is met het schilderen gaat de schaal een speciale oven in die tot 580 graden wordt verhit. Na twee uur is de emailleverf in het glas gebrand.

Download het lesmateriaal bij deze aflevering via de link hieronder en ga zelf (of met de klas) aan de slag met de opdracht van Marc Mulders.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Wat de vakman?! is geproduceerd door Mals Media, in opdracht van ARTtube
  • Regie: Anna Jordans
  • Productie en redactie: Else Siemerink
  • Camera en montage: Florian Koch
  • Geluid: Robil Rahantoeknam
  • Speciale dank aan: Marc Mulders, Tygo van der Koogh, Samuel Kok, Lisa Wade, Veerle de Jong, De Pont museum, Marie Jose Eijkemans
  • “Wat de vakman?!” is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Meer info

1 series

  • Wat de vakman?!

    In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.