Wat de vakman?! Design

00:11:24 Stedelijk Museum Amsterdam
In deze aflevering van 'Wat de vakman?' maken leerlingen Tygo en Samuel kennis met ontwerper Ted Noten en ontdekken ze hoe hij sieraden maakt. Samen bezoeken ze het Stedelijk Museum en Ted's studio.
Ted Noten

Ted Noten (1956) is sieraadontwerper, bekend door zijn tassen en sieraden waarbij voorwerpen werden ingegoten in blokken acrylaat.

Meer over de kunstenaar

Ted Noten laat zijn ontwerpen zien in het Stedelijk Museum Amsterdam en hij legt uit hoe hij aan zijn materialen komt. Daarna gaan Tygo en Samuel zelf aan de slag in de studio van Ted Noten en maken een sieraad voor een bijzondere persoon in hun leven. Ze schetsen het ontwerp, zoeken passende materialen en stellen het sieraad samen. Ondertussen vertelt Ted Noten of hij nou altijd al een kunstenaar heeft willen worden. En hij geeft antwoord op de vraag of je van jongs af aan interesse moet hebben in kunst om kunstenaar te worden.

Hoe werkt Ted Noten? 
Ted Noten is opgeleid tot sieraadontwerper. Hij werd bekend door zijn tassen en sieraden waarin allerlei voorwerpen werden ingegoten in blokken acrylaat, een transparante kunststof. Tot de verwerkte voorwerpen behoren echte pistolen, kostbare stenen en dode dieren. Voor Ted Noten is het niet genoeg om ‘gewoon’ een mooi sieraad te maken. Hij wil dat zijn ontwerpen ook een verhaal vertellen. Daarom schrijft hij aan het begin van het ontwerpproces woorden op papier. Met die woorden maakt hij duidelijk wat hij wil vertellen. Daarna denkt hij na over hoe hij het gaat vertellen en hij bedenkt de vorm van het sieraad. Hij legt materialen bij elkaar en speelt met de vorm van het ontwerp. Als hij tevreden is gaat hij over op het samenstellen van de materialen. Bij het maken van het sieraad gebruikt hij verschillende technieken zoals polijsten, schuren en solderen. Maar hij experimenteert ook met nieuwe technieken. Zo werkt hij veel met een 3D-printer. Hij maakt dan eerst met alledaagse objecten een ontwerp op groot formaat. Deze stelt hij zo samen dat het uiteindelijk een sieraad wordt. Een computer tekent deze compositie uit. Vervolgens zorgt de 3D-printer ervoor dat het ontwerp op klein formaat wordt geproduceerd, bijvoorbeeld als ring. Van elk sieraad maakt Ted Noten één gouden exemplaar plus enkele in meer alledaagse materialen zoals plastic of staal.

Download het lesmateriaal bij deze aflevering via de link hieronder en ga zelf (of met de klas) aan de slag met de opdracht van Ted Noten.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Wat de vakman?! is geproduceerd door Mals Media, in opdracht van ARTtube 
  • Regie: Anna Jordans 
  • Productie en redactie: Else Siemerink 
  • Camera en montage: Florian Koch 
  • Geluid: Robil Rahantoeknam
  • Speciale dank aan: Ted Noten, Tygo van der Koogh, Samuel Kok, Lisa Wade, Veerle de Jong, Stedelijk Museum, Valentijn Rambonnet.
  • “Wat de vakman?!” is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Koop tickets

1 series

  • Wat de vakman?!

    In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.