Vocabulary of Solitude

00:10:51 86 Museum Boijmans Van Beuningen
Je hoeft niets over Ugo Rondinone te weten om te begrijpen waar zijn werk over gaat. Oude knoestige bomen, kleine vogeltjes, bronzen paardjes: ze zijn hetzelfde en tóch allemaal anders.
Ugo Rondinone

Ugo Rondinone (1964, Brunnen) is een van de meest toonaangevende beeldende kunstenaars van dit moment. Hij weet motieven en beelden uit onze alledaagse omgeving een poëtische betekenis te geven door ze te isoleren of uit te vergroten.

Meer over de kunstenaar

Je hoeft niets over Ugo Rondinone (Brunnen 1964) te weten om te begrijpen waar zijn werk over gaat. Oude knoestige bomen, kleine vogeltjes, bronzen paardjes: ze zijn hetzelfde en tóch allemaal anders - en dit geldt ook voor de primitieve mensfiguren opgebouwd uit ruwe brokken steen. Steeds terugkerende motieven zijn de clown en de regenboog, waarbij de eerste in al zijn kleurigheid het volledig op zichzelf aangewezen individu verbeeldt, terwijl de regenboog met dezelfde kleuren en een poëtische tekst laat zien hoe wij mensen met elkaar zijn verbonden. 

Maar al wordt zijn werk door iedereen onmiddellijk opgepikt (zelfs of misschien wel juist door kinderen), toch is het interessant om te horen wat mensen die hem kennen over Rondinone te vertellen hebben. Filmmaker Hans Wessels reisde af naar New York en Zürich om te praten met de galeriehouders Barbara Gladstone en Eva Presenhuber, MoMA conservator Laura Hoptman en de dichter en kunstenaar John Giorno, die tevens Rondinone’s levensgezel is. 

Deze video is gemaakt in het kader van de tentoonstelling ‘Ugo Rondinone -Vocabulary of Solitude’, te zien in Museum Boijmans Van Beuningen van 13 februari tot 29 mei 2016.

Video credits

  • Film van Hans Wessels: BoogieMen
Koop tickets