Vilmos Huszár: Mechanisch dansende figuur

00:10:38 Gemeentemuseum Den Haag
Reconstructie van Vilmos Huszár's Mechanisch dansende figuur uit 1922, kunstenaar van De Stijl.

1922. Reconstructie: Andy Kowalski, Robert Pachowsky, 1985.

Vilmos Huszár (Boedapest, 1884 – Hierden, 1960) is een van de meest loyale kunstenaars van De Stijl die Van Doesburg zich wensen kan. Als Hongaar heeft hij een vrij losse houding tegenover de strikte scheiding tussen realisme en abstractie die de Nederlandse kunst beheerst. 

Huszár vestigt zich in 1906 in Den Haag en verkeert daar in kringen waarin beeldende kunst een middel is voor kunstenaars om ‘steeds hoger te streven’. Kunstenaars dienen dat streven in woord en geschrift te verdedigen. In 1916 ziet hij werk van Mondriaan en is direct idolaat van diens nieuwe schilderkunst. Hij is al vóór zijn ontmoeting met Van Doesburg in hetzelfde jaar gericht op de doelbewuste vermenging van schilderkunst, vormgeving en de onmiddellijke leefomgeving. Dat brengt hem ook in contact met theater (bewegende schilderkunst) en met de wereld van reclame en grafische vormgeving. Hoewel hij na 1924 het contact met Van Doesburg opgeeft, blijft hij sympathiek tegenover De Stijl staan, wat vooral blijkt na 1950, als hij niet aarzelt om historisch belangrijke werken opnieuw te vervaardigen.

Video credits

Koop tickets

1 series

  • 100 jaar De Stijl

    Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.