Viktor & Rolf - Van Gogh Girls

00:04:34 3538
Tijdens de Paris Fashion Week kocht kunstverzamelaar Han Nefkens drie creaties, de Van Gogh Girls, uit de haute couture collectie spring/summer 2015 van Viktor&Rolf aan. Ontdek hoe de collectie is gemaakt.
Viktor & Rolf

Viktor & Rolf wordt door de internationale (mode)pers gezien als een van de meest toonaangevende labels. Het duo onderzoekt het grensgebied van mode en kunst in creaties die vaak meer weg hebben van museumstukken dan van draagbare kleding.

Meer over de kunstenaar

Viktor Horsting (1969) en Rolf Snoeren (1969) staan bekend om hun conceptuele haute couture en onorthodoxe modeshows. Ze deinzen er niet voor terug om hun hele collectie laag voor laag op één enkel model te tonen, hun kleding in dichte mist te presenteren, een modeshow online te laten plaats vinden of modellen met complete geluids-en lichtinstallaties op hun schouders de catwalk op te sturen. Met hun conceptuele collecties bevinden ze zich regelmatig op het grensvlak tussen mode en kunst.

Voor de haute couture collectie spring/summer 2015 lieten Viktor&Rolf zich inspireren op de rauwe energie van Vincent van Gogh's verbeeldingen van het platteland. Dit is ondermeer te zien in de strohoeden en de bloemenmotieven. De strohoeden vormen een surrealistische knipoog naar het plattelandsleven en fuseren uiteindelijk met de vormen van de kleding, waarbij de hoed en de jurk één worden. Alle stoffen werden door VLISCO geproduceerd met op authentieke batik geïnspireerde verf- en printtechnieken.

Tijdens de Paris Fashion Week kocht kunstverzamelaar Han Nefkens drie creaties, de Van Gogh Girls, uit de haute couture collectie spring/summer 2015 van Viktor&Rolf aan. Deze ontwerpen werden geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen. Dankzij Fashion on the Edge, het bijzondere samenwerkingsverband tussen Museum Boijmans Van Beuningen, Han Nefkens en José Teunissen krijgen vernieuwende modeontwerpers al jaren een platform om hun werk te tonen aan een groot publiek. 

De drie creaties uit de collectie spring/summer 2015 haute couture collection ‘Van Gogh Girls’ zijn vanaf 5 december 2015 tot en met 14 februari 2016 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam.

Video credits

  • Interviews: Margita van Vugt
  • Camera interviews: Bob van Eisden - Team Keytown Productions
  • Footage catwalk: Team Peter Stigter (camera: Kolja von der Lippe and Mister Kim)
  • Footage backstage: Team Peter Stigter (camera: Niels van der Top)
  • Editing: Geert van de Wetering
  • Visuals: Paul Hensen
  • Production: Rinske Hordijk (ARTtube)
  • Music from: Viktor & Rolf's Haute Couture Spring Summer 2015 fashion show, Palais de Tokyo, Paris, January 28, 2015, "Lullaby variation 6" van Krzysztof Komeda in a new arrangement by Diederik Idenburg (m-ost.nl)
  • Thanks to: Han Nefkens Foundation, Viktor & Rolf and Nina Hartmann
Meer info
Koop tickets