Vierkante Buizen Reeks DW

00:04:06 497 M HKA
Kunst bestond voor Charlotte Posenenske niet uit iets dat gemaakt werd voor en door individuen, maar wel als een sociale en participatieve actie voor een divers publiek.

Charlotte Posenenske (1930–1985) werd geboren in het Duitse Wiesbaden. Tussen 1951 en 1952 volgde ze een kunstopleiding aan de Stuttgarter Kunstakademie, waar ze les kreeg van de bekende schilder Willi Baumeister. In 1959 begon ze aan haar carrière als freelancekunstenaar, en die carrière zou duren tot 1968. In 1985 overleed ze op vijfenvijftigjarige leeftijd in Frankfurt am Main.

Posenenske begon haar artistieke carrière in het theater  als decorbouwer en kostuummaker. Het gevoel van gemeenschap en samenwerking binnen het theater liet een grote indruk op haar na; honderden individuen die samenwerken aan een gemeenschappelijke opvoering.

“De voorwerpen zijn bedoeld om de objectieve aard van industriële producten te bezitten. Ze zijn niet bedoeld om iets anders te vertegenwoordigen dan wat ze zijn.” – Charlotte Posenenske *

Kunst bestond voor Charlotte Posenenske niet uit iets dat gemaakt werd voor en door individuen, maar wel als een sociale en participatieve actie voor een divers publiek. Hiervoor moest kunst op grote schaal vervaardigd kunnen worden en gemakkelijk te monteren zijn. Daardoor wordt Posenenske beschouwd als een van de eersten die participatieve kunstwerken maakte. Tijdens haar artistieke carrière maakte ze non-figuratieve panelen, gevouwen werken, reliëfs, stalen en kartonnen buizen, ronddraaiende vlakken en mobiele wanden, allemaal in een stijl die vergelijkbaar is met de minimal art.

Als laatste stap in haar artistieke evolutie liet ze de kunst achter zich. Dit kan gezien worden als een kunstmatige act, of als het eindresultaat van de minimalistische reductie. Ze ging sociologie studeren – die had volgens haar een grotere impact dan kunst – en werkte nadien nauw samen met de vakbonden.

De Vierkantrohr (Vierkante Buizen Reeks DW) is de kunst van Charlotte Posenenske in haar zuiverste vorm. Tussen 1967 en 1968 construeerde ze deze strak minimalistische kartonnen buizen. De holle sculpturen bestaan uit verschillende modules die aanpasbaar zijn aan de beschikbare ruimte. Elke installatie kan worden gewijzigd en herschikt, en als consumptiegoederen kunnen de buizen eindeloos worden gereproduceerd. Ondanks hun lichte materialen kunnen de installaties monumentale proporties bereiken, maar hun marktprijs blijft altijd dezelfde. Posenenske maakte geen winst op de Vierkantrohr; ze gebruikt de markt louter als distributiekanaal.

Charlotte Posenenske werd beïnvloed door het Russische constructivisme en het Nederlandse De Stijl; ze verhief beide kunstvormen tot betreedbare, puur architecturale kunst met een sociale en participatieve kant.

De tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met G262 Sofie Van de Velde, Dr. Burkhard Brunn (Estate Charlotte Posenenske) en Galerie Medhi Chouakri.

Video credits

  • Dank aan: Dr Burkhard Brunn
  • Productie: Ghislaine Peeters
  • Muziek: Chris Zabriskie, John Stockton Slow Drag (cc)
  • Camera & Montage: Mario De Munck

 

Meer info