Verspijkerd en verzaagd

00:01:26 Het Noordbrabants Museum
Kunsthistoricus en gastconservator Joost de Wal neemt je mee door de tentoonstelling 'Verspijkerd en verzaagd - hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst' in Het Noordbrabants Museum en geeft een voorproefje van de bijzondere beelden die er te zien zijn.


Tot de jaren ‘60 waren heiligenbeelden en devotieobjecten nog volop te vinden in de rooms-katholieke kerken en huizen. Vanaf de jaren 60 versoberden de kerkinterieuren en werden veel heiligenbeelden letterlijk aan de straat werden gezet.

Als eerste in Nederland hergebruikt de Bossche kunstenaar Jacques Frenken (1929) heiligenbeelden. Hiermee begon Frenken een zoektocht naar een nieuwe christelijke beeldtaal. Vanaf toen zijn verschillende kunstenaars met deze afgedankte beelden aan de slag gegaan, ze hebben de devotiebeelden verspijkerd en verzaagd en zo getransformeerd tot nieuwe kunstwerken. Bekijk ook deze video over Jacques Frenken:

Omdat veel mensen de oude heiligbeelden nog kennen en herkennen, ligt het voor de hand dat de tentoonstelling wisselende emoties oproept. Betekenen deze beelden nog iets? Worden ze misbruikt of gekoesterd?

Deze bijzondere kunstvorm is nog nooit eerder het onderwerp van een tentoonstelling in een Nederlands museum geweest. De kunstwerken laten samen een overzicht zien van een halve eeuw hergebruik van heiligenbeelden. Ze vertellen het verhaal van onze veranderde kijk op het christendom in de afgelopen 50 jaar.

Voor deze tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum brachten gastconservatoren Joost de Wal (kunsthistoricus) en Wout Herfkens (kunstenaar) werk van kunstenaars als o.a. Jeroen Heester, Rudolf Holleman, Marcelo Segall, Alexander Schabracq, Henk Visch, Marijn Morée, Mark Bijl en Moniek Westerman bijeen.

Verspijkerd en verzaagd. Hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst.
Het Noordbrabants Museum
18 febr t/m 5 juni 2017

Video credits

Met dank aan: Joost de Wal
Camera & edit: Jochem de Vet

 

Koop tickets