Van Beers. Meester of oplichter?

00:05:57 422 Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Van Beers is de geschiedenis ingegaan als schilder van de Parijse beau monde. Maar tijdens zijn leven was hij toch vooral een ambitieus en extravagant societyfiguur. Maar was hij een meester of een oplichter?

In 1898 brengt schrijfster Marie Adelaide Belloc voor The Strand Magazine een bezoek aan de nieuwe woonst van Jan Van Beers (1852 – 1927) in Parijs. De kunstenaar leidt haar rond en vertelt haar meer over zijn turbulente leven en zijn werk. 

Van Beers is de geschiedenis ingegaan als schilder van de Parijse beau monde. Maar tijdens zijn leven was hij toch vooral een ambitieus en extravagant societyfiguur. Hij schuwde de controverse niet en kwam meerdere malen in opspraak. Hij werd zelfs beschuldigd van fraude. Zo zou hij foto’s hebben nageschilderd en zelfs overschilderd. Het voorval werd druk in de pers besproken en gaf aanleiding tot een proces dat Van Beers verloor. Dat de kunstenaar daadwerkelijk over een fotografische laag zou hebben geschilderd is echter nooit bewezen. 

Bruegelland is een tentoonstellingsproject rond de universele beeldtaal van Pieter Bruegel en zijn navolgers, dat elk jaar van opstelling en focus wisselt. ‘Jan Van Beers. Meester of oplichter?’ is de vijfde focuspresentatie in deze reeks. 

De tentoonstelling 'Het geval van Van Beers. Meester of oplichter' is een samenwerking van het KMSKA met de Stedelijke Musea Lier en is te zien van 19 maart 2016 tot 5 maart 2017.

 

Video credits

  • Concept: Nathalie Monteyne en Wenke Mast 
  • Productie: Deep Focus 
  • Stem: Ivan Pecknik 
  • Muziek: Cyril Orcel naar Peter Benoît 
  • Montage: Guido Verelst 
  • Audio Postproductie: Yves De Mey
Meer info