Twintig jaar Groninger Museum

00:03:30 Groninger Museum
Dit is het verhaal achter het iconische gebouw en de architectuur van het Groninger Museum.

Het Groninger Museum heeft sinds 1894 een eigen gebouw. Tot 1994 was dit het neo-gotische pand aan de Praediniussingel. 

Na een grote schenking in 1987 kreeg de organisatie de mogelijkheid om een nieuw gebouw te laten maken. Het huidige Groninger Museum gebouw werd in 1994 door koningin Beatrix geopend. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur.

Toenmalig museumdirecteur Frans Haks koos al vrij snel Alessandro Mendini als architect. Hij beschouwde hem als een duizendpoot en overtuigde iedereen van Mendini’s artistieke mogelijkheden en veelzijdigheid. Het ontwerp voor het nieuwe gebouw had één uitgangspunt. Het moest passen bij de sfeer van de collecties van het Groninger Museum.

Dit zijn vier uiteenlopende collecties - Archeologie en Geschiedenis van Groningen, Kunstnijverheid, Oude Beeldende Kunst en Hedendaagse Beeldende Kunst. Deze vier verschillende collectiegroepen vormen de basis voor de identiteit van het museum en moesten hun eigen plek krijgen in het nieuwe gebouw. Daarnaast moest het gebouw ook ruimte bieden voor ontwikkelingen in de kunst en architectuur van de jaren tachtig.

Het werd dan ook als logisch gezien om voor verschillende gezichtspunten samen te werken met verschillende architecten en ontwerpers. Voor het nieuwe museum werden gastarchitecten aangetrokken. Vormgever Michele de Lucchi uit Italië, Philippe Starck uit Parijs en Coop Himmelb(l)au met kantoren in Wenen en Los Angeles. Ook werd samengewerkt met Nederlandse architecten en vormgevers, zoals het Groningse architectenbureau Team 4, Albert Geertjes en Geert Koster.

Het museumgebouw geldt als één van de hoogtepunten van het postmodernisme. De uitgangspunten van Mendini waren: geen hiërarchie in de kunstdisciplines, overvloedig gebruik van decoraties en samenwerken met gastontwerpers. Hierdoor ontstond een divers samenspel van ruimtes.

In 2010 ging het museum een aantal maanden dicht. In die periode werd gewerkt aan de revitalisering van het gebouw. Zowel de binnen- als buitenkant van het museumgebouw zijn toen opnieuw aangepakt. Sindsdien kent het gebouw weer de glans van haar oorspronkelijke staat. 

Verschillende designers hebben bijgedragen aan het verbeterde gebouw. Dit waren Studio Job, Maarten Baas, de Spaanse Jaime Hayon en Allessandro Mendini.

Voor meer informatie over het bijzondere museumgebouw, het ontwerp en de ontwerpers kijk op de website van het Groninger Museum.

Video credits

  • Regie / Animaties / Montage: Sije Kingma
  • Muziek: Annalibera
Koop tickets