Tinguely & Landy. Homage to New York - Performance - Destruction

00:16:15 EYE Filmmuseum
Een documentatie van een avond in EYE rond de kunstenaar Jean Tinguely in samenwerking met het Stedelijk Museum rondom de overzichtstentoonstelling 'Jean Tinguely - Machinespektakel'.
Jean Tinguely

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) staat bekend om zijn kinetische kunstwerken vol dynamiek; alles moet bewegen. De installaties komen zowel door motoren, de toeschouwer als automatisch in beweging, bijvoorbeeld door de wind.

Meer over de kunstenaar

Op 17 maart 1960 hield Tinguely zijn beruchte sculptuur-performance Homage to New York in de tuin van het Museum of Modern Art in New York. Het stuk vernietigde zichzelf in slechts 27 minuten, de Britse kunstenaar Michael Landy is al zijn hele leven erdoor gefascineerd en geïnspireerd geraakt.

Landy werd bekend om zijn Break Down Project (2001), waarin hij al zijn bezittingen in een warenhuis in Oxford Street in Londen vernietigde. Deze avond bespreekt Landy de betekenis en het belang van Tinguely’s werk voor zijn eigen kunstenaarspraktijk. Margriet Schavemaker, manager Educatie, Interpretatie & Publicaties van het Stedelijk Museum Amsterdam, interviewt Michael Landy.

Video credits

Camera en geluid: Jan-Frederik Groot
Montage: Anna Abrahams
Met: Michael Landy; Margriet Schavemakers Fragmenten van H.2.N.Y. Michael Landy (UK 2008)

Koop tickets