The Primacy of Matter over Thought

00:06:04 Gemeentemuseum Den Haag
Kunstenaar Folkert de Jong vervaardigt speciaal voor het Gemeentemuseum Den Haag een omvangrijke installatie die gebaseerd is op het idee van het Theater Anatomicum.

De menselijke anatomie is een onuitputtelijke bron voor de wetenschap, maar ook voor de kunst. Al eeuwenlang is het menselijk lichaam en de ontleding ervan een gewild onderwerp onder kunstenaars. Gedreven vanuit de fascinatie voor het menselijk lichaam en de honger naar kennis wist men dat alleen door werkelijk binnenin het lichaam te kijken, de anatomie te doorgronden was.

Het Gemeentemuseum Den Haag organiseerde in 2013 een unieke tentoonstelling over De anatomische les waarbij zeventiende-eeuwse meesters worden getoond samen met internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars. Voor het eerst worden alle tien anatomische lessen die in de zeventiende eeuw in Nederland zijn vervaardigd bij elkaar gebracht, waarvan zeven in bruikleen zijn uit de collectie van het Amsterdam Museum. De bezoeker kan als het ware onder de menselijke huid kruipen in kunstwerken van Rembrandt tot Damien Hirst. 

De Nederlandse en internationaal vermaarde beeldhouwer Folkert de Jong vervaardigt speciaal voor deze tentoonstelling een omvangrijke installatie die gebaseerd is op het idee van het Theater Anatomicum. In de installatie The Primacy of Matter over Thought wordt de bezoeker in het hart van de tentoonstelling in een ruimte geplaatst waar hij zich bewust wordt van de kwetsbaarheid van zijn eigen bestaan. Folkert de Jong neemt het theater als uitgangspunt om vragen te stellen over de machtsverhouding tussen kunstwerk, kunstenaar en kijker. Oftewel de daad, de dader en de getuigen. 

De anatomische les: van Rembrandt tot Damian Hirst
Met installatie van Folkert de Jong
28 september 2013 t/m 5 januari 2014
Gemeentemuseum Den Haag

Video credits

  • Een film in opdracht van Gemeentemuseum Den Haag
  • Concept & regie: Studio Gerrit Schreurs
  • Camera & montage: Maurits Veldhuijzen van Zanten
  • Geluid: Reinout Weebers
  • Geluidsontwerp: Sander Houtman
Koop tickets