The Poor Man's Gold - Joost van Bleiswijk

00:03:26 Zuiderzeemuseum
Kijk mee naar de ontstaansgeschiedenis van de schatkisten die ontwerper Joost van Bleiswijk voor het Zuiderzeemuseum maakte. Ze zijn geïnspireerd op het VOC-verleden van het museumgebouw en de plaats Enkhuizen.
Joost van Bleiswijk

Joost van Bleiswijk (1976) studeerde in 2001 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn ‘outlines’ serie. Ambacht en het gebruik van traditionele technieken zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Meer over de kunstenaar

Geïnspireerd door de ondernemende reizen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die doorgaans vertrokken vanuit Enkhuizen, maakte ontwerper Joost van Bleiswijk vier schatkisten met porseleinen inhoud. De robuuste kisten met eigenhandig ontwikkelde scharnieren en nauwkeurig afgewerkt fineer staan voor de gewaagde onderneming van de Hollanders. De pronkstukken erin staan voor wat het hen opleverde: kostbaar porselein en specerijen, maar ook kolonies en, een minder fraaie kant, onderdrukking en slavernij. Door het Delfts blauw eigenhandig aan te brengen en weer van het servies af te krassen, vertelt Joost van Bleiswijk dit VOC-verhaal.

Video credits

  • Filmmaker: Big Shots Group
Koop tickets