The making of de Zuiderzee klok – Maarten Baas

00:05:18 Zuiderzeemuseum
Ontwerper Maarten Baas maakte speciaal voor het museum de Zuiderzeeklok. De wijzers bestaan uit stukken wrakhout op het strand. Figuranten in gele oliejassen verplaatsen ze eigenhandig.
Maarten Baas

Maarten Baas (1978) is een Nederlandse ontwerper. Zijn werk staat bekend als rebels, humoristisch, intellectueel, theatraal en artistiek. In 1996 begon hij aan de Design Academy Eindhoven. Met zijn afstudeercollectie Smoke bestaande uit een serie verbrande meubelen, werd Baas in 2002 in korte tijd wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

Op het strand van Katwijk aan Zee vonden, met Hollands herfstweer, tussen half acht ’s morgens en half acht ‘s avonds de opnames plaats van de Zuiderzeeklok van ontwerper Maarten Baas. De wijzers van de klok bestonden uit stukken wrakhout die elke vijf minuten verschoven werden door mensen in gele oliejassen. De ontwerper filmde op die manier het verstrijken van een dag. De klok maakt deel uit van het project Real Time van Maarten Baas. In deze video is niet het eindresultaat, de Zuiderzeeklok zelf, maar het maakproces te zien.

Video credits

  • Filmmaker: Big Shots Group
Koop tickets