The Future of Fashion is Now - Olek

00:03:22 564 Han Nefkens Fashion on the Edge
Kunstenaar/ontwerper Olek (Agata Oleksiak, Polen 1978) gebruikt haakwerk om mensen en objecten te bedekken.
Olek

De in Polen geboren kunstenaar Olek (Agata Oleksiak, 1978) haakt en breidt de wereld om haar heen. Ze combineert typografie en haakwerk om allerlei objecten heen zoals servies, flessen maar ook skeletten.

Meer over de kunstenaar

Kunstenaar/ontwerper Olek (Agata Oleksiak, Polen 1978) gebruikt haakwerk om mensen en objecten te bedekken. Doordat ze de dingen met haar haakwerk tegelijkertijd verbergt en benadrukt, wordt de beschouwer zich bewust van de plek die deze zaken innemen in het hier en nu.

Olek bevraagt onze dagelijkse realiteit en suggereert een alternatieve werkelijkheid. Haar kleurrijke werk hangt tussen protest en optimisme in: "Dit levensgrote gehaakte skelet vormt de neerslag van mijn onderzoek naar de menselijke identiteit en Ievert expliciet commentaar op het materiaal van het menselijk lichaam en de interactie daarvan met mode en vormgeving. Mode en vormgeving benadrukken vaak de meest flatteuze aspecten van de menselijke vorm en verhullen daarbij de kenmerken die velen als minder wenselijk beschouwen. Door een volledig skelet op schaal te haken, benadruk ik de meest primaire contouren en onderdelen van het menselijk lichaam; de gedaante waaraan kleren hun vorm ontlenen."

Video ter gelegenheid van de expositie 'The Future of Fashion is Now' te zien in Museum Boijmans Van Beuningen t/m 18 januari 2015. 

Video credits

  • Een film van: Kuba Szutkowski en René Hazekamp
  • Concept: Rianne Schoonderbeek
  • Camera assistent: Gino Ragueb
  • Ondertiteling: Einion Media

 

Meer info

1 series