The Frik Collection

00:06:09 Museum Boijmans Van Beuningen
Helen Frik bouwt aan haar tentoonstelling in het Klaverblad van Museum Boijmans Van Beuningen en vertelt over haar liefde voor keramiek.

Verwar Helen Frik niet met Helen Frick! Die ene kleine maakt een wereld van verschil. Frik (1960) is namelijk geen miljonairsdochter uit Pittsburgh (V.S.); zij is geboren in Worcester (V.K.), volgde een kunstopleiding in Brighton bij o.a. de beeldhouwer Nicolas Pope en kwam in 1981 naar Nederland om verder te studeren aan de Haarlemse Ateliers '63. Frik bleef hier en vestigde zich in Amsterdam. 

Verwarrend is echter dat beide Helens gelieerd zijn aan een kunstverzameling: de Frick Collection en de Frik Collection. In het eerste geval zijn het vooral schilderijen van grote meesters uit verschillende landen en tijden; particulier bezit in een New Yorkse privéwoning die Helen publiek toegankelijk maakte. Bij de Frik Collection gaat het om geestelijk eigendom. Hoe verschillend ook: alles is door Helen gemaakt. In de loop van de tijd zal haar oeuvre juist over vele huizen ter wereld verspreid raken. 

 

Video credits

camera & edtiting: Rose Klaver

supervising editor: Els Hoek

subtitles: Einion Media

 

Koop tickets