The Flat Field Works

00:05:38 615 Middelheimmuseum
Voor het Middelheimmuseum ontwierp de Amerikaanse kunstenares Andrea Zittel een nieuwe installatie, The Flat Field Works. Voor Zittel betekende het creëren van deze grote werken in de openbare ruimte een logische volgende stap.

Andrea Zittel neemt een speciale plaats in binnen de kunstwereld. Ze behoort tot de voorhoede van kunstenaars die zich gingen bezinnen over de sociale rol van kunst. Ze bekijkt hoe wij ons gedragen en organiseren in het dagelijkse leven. Dat inspireert haar tot het maken van living units, meubels, kledij, gebruiksvoorwerpen en zelfs voedsel. Hierbij vraagt Zittel zich af wat we echt nodig hebben om een cultureel en intellectueel zinvol leven te leiden, ongeacht van invloeden van buitenaf. Dit onderzoek voert ze onder de noemer Institute of Investigative Living. Zittels artistieke praktijk situeert zich vaak tussen kunst en architectuur.

Het ‘paneel’ speelt een belangrijke rol in haar werk, panelen zijn volgens haar de bouwstenen van onze wereld. Op de horizontale panelen leven we. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, tafels, banken, velden, straten enz. Op verticale panelen staan boodschappen, ze verspreiden ideologieën. Denk bijvoorbeeld aan muren, beeldschermen, schilderijen, billboards enz. Zo’n paneel kan soepel of onbuigbaar zijn, het kan onderdak bieden of ruimtes onderverdelen en het kan gebieden afbakenen. Voor het Middelheimmuseum creëert Zittel een nieuwe installatie: Flat Field Works (Middelheim Variant #1 and #2). Dat zijn horizontale en verticale panelen uit verschillende materialen en kleuren. Sommige delen zijn in aluminium gemaakt, andere in beton, hout of grind. Samen vormen ze units die er zowel huiselijk als industrieel uitzien.

Wat Zittel interesseert is de manier waarop mensen met haar kunstwerken omgaan. Ze wil dat de structuren ons doen nadenken. Waarom bekijken we een horizontaal vlak op 45 cm hoogte als een zitplaats en een horizontaal vlak op 75 cm hoogte als een tafel? Ervaren we elk verticaal vlak als een afscheiding of begrenzing? Waarom zouden we niet mogen staan op het ‘tafelpaneel’, of zitten op het ‘stoelvlak’? In het Braempaviljoen wordt meer recent werk van Zittel getoond. Net zoals bij de Flat Field Works spelen rechthoekige panelen een belangrijke rol. Handgeweven textiel, tapijten, stalen en beeldhouwwerken balanceren op een fijne grens tussen kunst en design, schilderkunst en beeldhouwkunst, illusie en realiteit. Wanneer spreek je - oog in oog met een horizontaal vlak - van een tafel en wanneer van een bank? Of waarom spreken we snel van kunst als dat plat vlak tegen de muur gehangen wordt om er naar te kijken? Het zijn allemaal vooronderstellingen die Zittel graag ter sprake brengt.

Over Andrea Zittel Andrea Zittel woont en werkt in Joshua Tree (California). In het verleden had ze solotentoonstellingen in het Whitney Museum of American Art, New York (US), Louisiana Museum of Modern Art, Kopenhagen (Denemarken) en het Carnegie Museum of Art, Pittsburgh (US). Ze maakte deel uit van groepstentoonstellingen in onder andere het Museum of Modern Art, New York (US) en haar werk werd geselecteerd voor Documenta X, Kassel (Duitsland). Het is haar eerste solotentoonstelling in België.

Video credits

  • Met dank aan: Andrea Zittel 
  • Video: Mario De Munck 
  • Foto's: Joris Casaer 
  • In opdracht van: Greet Stappaerts, Public Activities Department Middelheimmuseum
Meer info