Ted Noten vertelt in zijn lege atelier over de achtergrond van de tentoonstelling Non Zone en zijn fascinatie voor het schilderij 'De toren van Babel' van Pieter Bruegel.
Ted Noten

Ted Noten (1956) is sieraadontwerper, bekend door zijn tassen en sieraden waarbij voorwerpen werden ingegoten in blokken acrylaat.

Meer over de kunstenaar

Soms graaft hij een kuil. Gewoon om een kuil te graven. Soms ruimt hij zijn atelier leeg en plaats hij de volledige inhoud in het museum. Ted Noten (Swalmen 1956) kijkt in de tentoonstelling Non Zone naar de zin en de schijnbare doelloosheid van het artistieke maakproces. 

Mede door toedoen van nieuwe replicatechnieken zoals scannen, 3D-printen en digitaliseren verandert de beroepspraktijk van de sieraadontwerper. Wat betekent dit voor de notie van origineel en kopie. En wat gebeurt er met het traditionele kunstenaarschap.

In drie zalen van het museum onderzoekt Noten dit gegeven. Zijn studio in Amsterdam heeft hij leeg gemaakt. In die leegte gaat hij de komende maanden terug naar de oorsprong van zijn werk. 

Twee jaar geleden wilde Noten de 'echte' toren van Babel van Museum Boijmans Van Beuningen lenen voor zijn solotentoonstelling in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Naast zijn eigen werk wilde hij daar ook zijn inspiratiebronnen tonen. Hij stuurde directeur Sjarel Ex een 'toren van Babel'-ansichtkaart met het bruikleenverzoek, maar ontving per sms een afwijzing. 

Nu heeft Ted Noten uit 'vriendschappelijke wraak' met de spullen uit zijn studio zijn eigen toren van Babel gebouwd in het museum. Hij houdt bezoekers op de hoogte van de ontwikkelingen in zijn atelier door iedere dag een fotobericht uit zijn Non Zone te sturen. 

Over Ted Noten 

Ted Noten verwierf grote bekendheid met sieraden en tassen waarbij allerlei waardevolle voorwerpen, zoals een snufje cocaïne, dierbare ringen, een dood muisje met een piepklein parelkettinkje en heuse pistolen, werden ingegoten in blokken acrylaat. Deze transparante kunststof is een even onmisbaar als onzichtbaar bestanddeel van zijn spraakmakende ontwerpen. Regelmatig leidt zijn werk tot commotie. Zo werd Noten's kunstwerk The Pistol Saints, een verguld neppistool dat in het Stedelijk Museum in Amsterdam werd geëxposeerd, op last van de politie vernietigd omdat het volgens de Wet Wapens en Munitie een verboden wapen was. Spraakmakend was ook de Mercedes, in de ogen van Ted Noten het ultieme symbool van het kapitalistisch succes, die tot broches werd verzaagd.

Video credits

Film door: BoogieMen

Koop tickets