Taus Makhacheva - Way of an Object

00:04:33 353 M HKA
Het oeuvre van Taus Makhacheva stelt klassieke vormen van geschiedschrijving, heersende culturele conventies en genderkwesties in vraag. Ontdek het werk in deze video.
Taus Makhacheva

Het werk van beeldend kunstenaar Taus Makhacheva (Moskou, 1983) stelt klassieke vormen van geschiedschrijving, heersende culturele conventies en genderkwesties in vraag.

Meer over de kunstenaar

Het oeuvre van Taus Makhacheva (1983) stelt klassieke vormen van geschiedschrijving, heersende culturele conventies en genderkwesties in vraag. Met een tegelijk humoristische en kritische houding tegenover de huidige maatschappij probeert Makhacheva het hedendaagse met het nostalgische, het lokale met het globale, traditie met vooruitgang te verzoenen. Ze onderzoekt de Kaukasische samenleving en de relatie tussen haar geschiedenis, het collectieve geheugen en de dagelijkse realiteit.

Voor Way of an Object selecteert Makhacheva drie artefacten: een schilderij van de Russische schilder V.M. Vasnetsov, een houten zoutvaatje en een ceremoniële huwelijksarmband. De kunstenaar wil deze museumstukken uit de Republiek Dagestan bevrijden van hun onvermogen om te functioneren en te spreken. De objecten worden voorzien van benen en armen en worden geanimeerd door een straatoptreden van poppenspeler Ekaterina Kasabova in een script van Andrey Kureshkov.

De voorwerpen debatteren over hun rol in de geschiedenis van Dagestan. Hoewel ze tot leven lijken te komen, zijn de artefacten nog steeds niet in staat zelfstandig te denken of spreken, het blijven marionetten. Maar ze wijzen ons wel op een belangrijke vraag binnen de geschiedenis: “Wie is er aan het woord?” Daarnaast kan Way of an Object gezien worden als een pleidooi om op zoek te gaan naar een meer actieve rol voor objecten in lokale musea.

Way of an Object werd geschonken door de V–A–C Foundation.

Video credits

  • Coordination: Ghislaine Peeters 
  • Photos: Christine Clinckx
  • Video: Mario De Munck
Meer info