Tacita Dean over FILM in EYE Filmmuseum

00:17:14 276 EYE Filmmuseum
Interview met Tacita Dean, over haar werk FILM wat onderdeel was van de tentoonstelling Celluloid met Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Sandra Gibson & Luis Recoder in EYE Filmmuseum (sept 2016 – jan 2017).
Tacita Dean

Tacita Dean (1965) is een Britse beeldend kunstenaar die met name werkt met (analoge) film. Ze is een van de “Young British Artists” en was genomineerd voor de prestigeuze Turner Prize in 1998.

Meer over de kunstenaar

EYE Filmmuseum presenteerde van 17 september t/m 8 januari 2017 de internationale groepstentoonstelling Celluloid met werk van kunstenaars die gebruikmaken van de specifieke kwaliteiten van analoge film. In een tijd van bijna totale digitalisering van het bewegend beeld vestigen de deelnemende kunstenaars de aandacht op de bijzondere eigenschappen van celluloid en de bijbehorende filmapparatuur.

Van Tacita Dean was de filminstallatie FILM te zien. In 2011 maakte zij voor de Turbine Hall in de Tate Modern deze enorme en spraakmakende 35mm installatie die nu voor het eerst in Nederland werd gepresenteerd.

Tacita Dean is een beroemd en belangrijk voorvechtster van het behoud van celluloid. In het interview legt zij uit hoe FILM precies tot stand kwam. Ook gaat zij in op de voor haar zo belangrijke eigenschappen van analoge film: fenomenen als licht, tijd en beweging, maar ook karakteristieke eigenschappen als de perforatie, geluid, en het liggende ‘landscape’-formaat. 

Bekijk ook de tentoonstellingsvideo bij Celluloid.

Video credits

Editing: Wies Hundling
Fotografie: Studio Hans Wilschut

Koop tickets