Taallessen en het museum: De aanpak van Wolf Brinkman

00:04:39 Museum Boijmans Van Beuningen
Kunstenaar Wolf Brinkman en leerkracht Petra Schoenmakers vertellen in deze video over hoe kunst kan bijdragen aan de taal- en rekenvaardigheden van leerlingen.
Wolf Brinkman

Wolf Brinkman, kunstenaar en cultuurbarbaar, denkt graag na over de nutteloosheid der dingen. Hij houdt zich al enkele jaren bezig met het verbinden van kunst met rekenen en taal in het onderwijs.

Meer over de kunstenaar

Kunstenaar Wolf Brinkman en leerkracht Petra Schoenmakers zijn geïnteresseerd in de manier waarop kunst het taal- en rekenonderwijs kan ondersteunen en verdiepen. Wolf werkte tien weken lang met groep 3 en 4 van de Imeldaschool aan een bijzonder project.

Hij liet de kinderen het schilderij 'De drie Maria's aan het graf' van Jan van Eyck onderzoeken, maar zij kregen niet het hele werk te zien. Steeds liet Wolf ze een klein stukje van het schilderij analyseren en interpreteren. Taal was hierbij een belangrijk instrument: om zich uit te drukken formuleerden de kinderen vanzelf volledige zinnen.

In deze video vertelt Wolf meer over het project, zien we de kinderen aan het werk en vertelt Petra over haar ervaringen met het werken op deze wijze.

Video credits

  • Camera en montage: Rose Klaver
  • Met dank aan Wolf Brinkman, Petra Schoenmakers en de leerlingen van de Imeldaschool in Rotterdam.
Koop tickets

1 series

  • Boijmans Taal- en Reken programma

    Hoe kan kunstonderwijs de taal- en rekenvaardigheden van kinderen versterken? Het Boijmans taal- en rekenprogramma is een meerjarige samenwerking tussen het museum, kunstenaar Wolf Brinkman en twee basisscholen.