Stijloefening: De Stijl-postzegels naar ontwerp van PutGootink

00:05:18
René Put en Brigitte Gootink vertellen over de ideevorming rond het ontwerp van de De Stijl postzegels, waarbij uitgegaan is van de zwart/wit beelden zoals die in 1917 in het tijdschrift De Stijl werden gepubliceerd.

 

In het themajaar '100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design’ geeft PostNL in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag op 27 maart 2017 een postzegelvel van tien De Stijl-postzegels uit. Het postzegelvel is ontworpen door ontwerpbureau PutGootink. Op de postzegels staan werken afgebeeld van kunstenaars van De Stijl, zoals Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, C. van Eesteren en J.J.P. Oud, afkomstig uit de collecties van het Gemeentemuseum in Den Haag en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

In opdracht van Het Nieuwe Instituut is een korte film gemaakt over het ontwerp van de postzegels. Filmmaker Marit Geluk interviewt René Put en Brigitte Gootink over de ideevorming rond het ontwerp van de postzegels. Uitgangspunt waren de zwart/wit beelden zoals die in 1917 in het tijdschrift De Stijl werden gepubliceerd. Daar hebben de ontwerpers een laag overheen gelegd: een vrij spel met kleurvlakken.

Video credits

Camera & Montage: Marit Geluk
Grafisch ontwerp: PutGootink
Opdrachtgever: Behrang Mousavi
Herkomst afbeeldingen: Het Nieuwe Instituut, Gemeentemuseum Den Haag
In samenwerking met: PostNL
Adviseur Visuele Communicatie: Julius Vermeulen
Drukwerk: Joh. Enschedé

Koop tickets
Meer info

1 series

  • 100 jaar De Stijl

    Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.