Stigmata, Acties & Performances 1976–2013

00:11:20 M HKA
Als ‘dienaar van de schoonheid’ onderzoekt Jan Fabre de meest uiteenlopende media. In een stroom van meer dan honderd tafels worden herinneringen aan performances opgehaald: niet enkel door middel van objecten, maar ook met ‘denkmodellen’, tekeningen, foto’s en allerlei documenten.

Als ‘dienaar van de schoonheid’ onderzoekt Jan Fabre (°1958, Antwerpen) de meest uiteenlopende media. Het duurzaam engagement van het M HKA voor Fabre vertrekt vanuit de performances die als de oorsprong van al zijn ander werk kunnen worden beschouwd. Het M HKA is dan ook de belangrijkste bruikleengever voor de tentoonstelling Stigmata, Acties & Performances 1976–2013, die Fabre met de legendarische tentoonstellingsmaker Germano Celant in het MAXXI in Rome maakte, en die na het M HKA verder reist naar onder andere het MAC in Lyon. 

Eind jaren zeventig volgt Jan Fabre tegelijkertijd een opleiding aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten. In die periode begint hij zonder het zelf goed te beseffen met zijn eerste performances. Fabre ziet vier aanzetten hiervoor. De cultuur van het straatleven en de erecode die er heerst, zijn een belangrijke voedingsbodem. Ook het feit dat hij tijdens zijn jeugd twee keer in coma ligt, heeft een enorme impact. Zijn opleiding als etalagist prikkelt Fabre om de mannequins uit de etalage te halen en ze te vervangen door zijn eigen lichaam. Ten slotte zijn er de schilderijen van middeleeuwse Vlaamse meesters die hem er toe aanzetten om de mogelijkheden en de limieten van zijn eigen lichaam te onderzoeken. 

In een bijzondere scenografie geeft de tentoonstelling een overzicht van alle acties en performances van Jan Fabre. Het tentoonstellingsbeeld is een radicale doortrekking van het werk Objects to break in and to fight uit 1978 (collectie M HKA), waar instrumenten van performances worden uitgestald op zijn persoonlijke werktafel, een glazen blad op schragen. In een stroom van meer dan honderd tafels wordt op de meest uiteenlopende manieren herinneringen aan performances opgehaald: niet enkel door middel van de objecten die Fabre gebruikt, maar ook aan de hand van ‘denkmodellen’, tekeningen, foto’s en allerlei documenten. Her en der rijzen uit die stroom de kostuums van zijn performances als gestalten op. Langs de muren loopt de tentoonstelling door, met een dertigtal films en videoregistraties, monumentale foto’s, tekeningen en fragmenten uit zijn Nachtboeken. In de krachtige vorm van de presentatie zinderen Jan Fabre’s acties en performances na.

De tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met Angelos en was mogelijk dankzij de steun van At The Gallery en LIMA.

M HKA Antwerpen, 24.04–27.09.2015

Video credits

  • M HKA-productie voor ARTtube
  • Met dank aan: Jan Fabre en Nino Goyvaerts
  • Archiefmateriaal: Angelos, M HKA-collectie, ‘Doctor Fabre Will Cure You’, Pierre Coulibeuf
  • Muziek: Let’s Face the Music And Dance – Fred Astaire & Ginger Rogers
  • Productie: Ghislaine Peeters
  • Regie, camera & montage: Mario De Munck
Meer info