Steen in water - een beeldverhaal over het aardwerk op de eerste Maasvlakte

 

Ooit was het ’t grootste land art-kunstwerk van Nederland, tot stand gekomen tussen 1975 en 1979 met het voor die tijd enorme budget van 650.000 gulden. Het indrukwekkende werk van beeldend kunstenaars Teun Jacob en Kees Verschuren is door zijn omheining en afzondering nagenoeg onbekend gebleven.

Jacob en Verschuren werkten vijf jaar aan dit aardwerk dat als mengvorm van industrie, stad en land, een unieke positie inneemt binnen de land art. Ze combineerden industriële materialen met een beplantingsstructuur die de Noordzeestormen moest kunnen weerstaan.

De publicatie Steen in Water (2014) vertelt over de totstandkoming van dit kunstwerk, over de inspraak, de vele meningen, de protesten, en de bijdragen van andere Nederlandse kunstenaars. Historische foto’s en bouwtekeningen tonen het werk en laten zien hoe intieme ruimtes werden gecombineerd met weidse uitzichten.

Op 19 juni 2014 vond tijdens de 6e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam ter gelegenheid van het verschijnen van deze publicatie een speciale editie plaats van The Z-Files, Kunst en de Stad. Ter gelegenheid van deze presentatie maakte Zeeger Verschuren deze korte film Steen in water.

Video credits

  • Scenario en voice-over: Kees Verschuren 
  • Regie, camera, montage: Zeeger Verschuren 
  • Drone en studio opnames: Zeeger Verschuren 
  • Met dank aan: Oof Verschuren 

 

Meer info