Interactief

Sonsbeek ’71 Buiten de perken: expositie in de openbare ruimte

In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ leggen critica Lily van Ginneken, kunsthistoricus Carel Blotkamp en tentoonstellingsmaker Saskia Bos uit wat Sonsbeek buiten de perken bedoelde en allemaal omvatte.


De stad Arnhem werd bij de bevrijding zwaar geschonden en ook het stadspark Sonsbeek lag er in 1945 treurig bij. Maar in de periode van de wederopbouw werd het park de plaats voor tentoonstellingen van moderne beeldhouwwerken - herdenking en vooruitgang tegelijk.

Deze traditie van de beeldententoonstellingen in park Sonsbeek kreeg een enorme impuls toen Wim Beeren in 1971 Sonsbeek buiten de perken organiseerde. Het park werd het kloppend hart dat een scala aan bijzondere projecten door heel Nederland als het ware van zuurstof voorzag. Bezoekers werden uitgenodigd om te experimenteren met nieuwe communicatiemiddelen en mee te discussiëren over het maatschappelijk belang van kunst.

Lily van Ginneken, Carel Blotkamp en Saskia Bos zetten het teleurstellende bezoekersaantal en de scherpe kritiek van zowel critici als de Beroepsvereniging Beeldend Kunstenaars (BBK) af tegen het historisch belang van Beerens ‘activiteit’ en beschrijven de impact van kunstwerken, waarvan nu slechts de herinnering plus enkele videobeelden resten.

De aflevering is verrijkt met bronnen uit de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie (alleen te zien op tablet, laptop en computer - niet op mobiel).

Bekijk alle vijf afleveringen in de serie Iconische tentoonstellingen in de 20e eeuw.

Video credits

Video door:

Els Hoek: concept – research – interviews – hoofdredactie
Rosa Boesten: research – 2e camera – geluid – montage
Margita van Vugt: research – productie – redactie

camera: Joris Bulstra, Sam du Pon
muziek: Jerry Bloem
grading & mix: Danny Cotino, Ting Fung Cheung, Henk-Jelle de Groot - Any Colour you like

speciale dank aan: Carel Blotkamp, Jan Bor, Saskia Bos, Aukje Dekker, Zoro Feigl, Lily van Ginneken, Sanneke Huisman, K. Schippers en Ruurd Blom

1 series

  • Iconische tentoon-stellingen van de 20e eeuw

    In de serie “Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw” duiken kunstkenners en kunstenaars als Carel Blotkamp, Sanneke Huisman en Zoro Feigl de archieven in en blikken ze in 5 afleveringen terug op een aantal iconische tentoonstellingen uit de vorige eeuw. Aan bod komen onder andere Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum (1961), de Mondriaan tentoonstelling in het Gemeentemuseum (1966) en Sonsbeek buiten de perken (1971).