Sensory Spaces 6: Sara VanDerBeek

00:07:50 Museum Boijmans Van Beuningen
In deze video vertellen Sara VanDerBeek en conservator Francesco Stocchi over de totstandkoming van het werk in Sensory Spaces.

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt een kunstenaar gevraagd om werk te ontwikkelen dat de ervaring van deze ruimte benadrukt dan wel verandert. 

De Amerikaanse kunstenaar Sara VanDerBeek (Baltimore 1976) creëert foto's, sculpturen en installaties. Ze is altijd geïnteresseerd geweest in de wijze waarop fotografie onze beleving van tijd, schaal en ruimte beïnvloedt: ons geheugen is geen stevig fort vol feiten, maar een tijdelijke configuratie van impressies, een verzameling onderling samenhangende beelden. VanDerBeek vindt inspiratie in universele symbolen als de maan, de zee en de hemel. Hierin herkent ze zowel de cyclische aard als de vergankelijkheid van de natuur. Maar niet alleen de natuur, ook de stad speelt een belangrijke rol. In een aantal projecten stelt VanDerBeek steden als Detroit, New Orleans en Baltimore centraal. Haar recente installatie voor Sensory Spaces brengt haar naar Rotterdam. 

Sensory Spaces 6: Sara VanDerBeek is te zien van 7 februari - 31 mei 2015 

Video credits

  • Met dank aan: Ammodo
  • Direction: Sandra Fauconnier, Mano Daniel Szollosi
  • Camera, editing & sound: Mano Daniel Szollosi
  • Interviews: Sandra Fauconnier
  • Thank you: Sara VanDerBeek, Francesco Stocchi, Saskia de Jong, Rianne Schoonderbeek
  • Music: 'I don't see the branches, i see the leaves' by Chris Zabriskie, freemusicarchive.com
Koop tickets

1 series

  • Sensory Spaces

    Voor iedere editie van Sensory Spaces wordt een kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.