Sensory Spaces 5 - Siobhán Hapaska

00:07:09 Museum Boijmans Van Beuningen
Hapaska's installatie voor Sensory Spaces 5 bestaat uit negen olijfbomen die horizontaal in de ruimte hangen en continu trillen. In deze video vertelt ze hoe de installatie tot stand kwam.

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de tentoonstellingsruimte in het gratis toegankelijke gebied van Museum Boijmans Van Beuningen. Voor iedere editie wordt een kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

 

Siobhán Hapaska‚ (Belfast 1963) oeuvre strekt zich uit over zo'n twintig jaar. Ze werkt zowel abstract als figuratief, met aandacht voor zowel ambachtelijke precisie als contemplatie. Met haar installaties probeert ze niet alleen ons zicht aan te spreken, maar alle zintuigen te activeren zodat we het werk op een meer intuïtieve manier ervaren, het werk ‚'voelen'. Ze gebruikt daarbij een veelheid aan beelden, vormen en materialen. 

In veel van haar recente werk komen olijfbomen voor. In de Griekse mythologie verbeeldt de olijfboom de geboorte van de Westerse beschaving. De bomen zijn tevens van symbolische waarde voor zowel de Islam, als het Christendom en het Jodendom.

Hapaska's installatie voor Sensory Spaces 5 bestaat uit negen olijfbomen die horizontaal in de ruimte hangen en continu trillen. Als ze een titel voor haar installatie had moeten verzinnen, was het 'Intifada' geweest; een Arabisch woord dat letterlijk ‚'afschudden'‚ betekent. Hapaska zegt zelf: opstand, rebellie of verzet, dat zie ik in deze installatie. Ik bedoel dit niet op een voor de hand liggende politieke manier, maar meer als het afschudden van alles wat een betere toekomst in de weg staat. De toeschouwer heeft de keuze om de installatie vanaf de zijlijn te bekijken of om de situatie in al haar complexiteit te 'voelen', door de installatie te betreden en er zo actief onderdeel van te worden.

Onderstaande video laat zien hoe de installatie in de loop van de tentoonstelling veranderde.

Sensory Spaces - Siobhán Hapaska is te zien van 11 oktober 2014 - 25 januari 2015 in Museum Boijmans Van Beuningen.

 

Video credits

 • Met dank aan: Ammodo
 • Courtesy: Hidde van Seggelen, London; Kerlin Gallery, Dublin; Tanya Bonakdar Gallery, New York; André-Schiptjenko, Stockholm
 • Video credits: 
 • Camera, geluid & montage: Mano Daniel Scollosi  
 • Interviews: Sandra Fauconnier 
 • Muziek: "I Need to Start Writing Things Down" by Chris Zabriskie (freemusicarchive.org) 
 • Met dank aan: Siobhán Hapaska, Sjarel Ex, Frija Klijn, Rianne Schoonderbeek
 • Ondertitels: Einion
Koop tickets

1 series

 • Sensory Spaces

  Voor iedere editie van Sensory Spaces wordt een kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.