SENSORY SPACES 15 – SOL CALERO

Voor de vijftiende en laatste editie van Sensory Spaces creëerde Sol Calero (Caracas, 1982) een kleurrijke ontmoetingsplek: een patio-achtige setting waar bezoekers kunnen verblijven of met elkaar in gesprek kunnen gaan.

 

We staan er meestal niet bij stil, maar om ons heen – bijvoorbeeld in de kunst en in architectuur – zijn allerlei vormen en motieven te vinden die het resultaat zijn van syncretisme: het fenomeen waarbij de ene cultuur invloed uitoefent op de andere en daar zelfs mee samenvloeit. De in Berlijn woonachtige Venezolaanse kunstenaar Sol Calero (Caracas 1982) onderzoekt dit gegeven in haar werk, zoals in ‘El Patio’. In deze installatie zet zij de patio centraal. Dit architectonische motief is volgens Calero dusdanig doorgedrongen in de Latijns-Amerikaanse cultuur dat al gauw wordt vergeten dat dit het symbool is van koloniale architectuur. Het waren immers de Spanjaarden die de patio introduceerden in de ‘Nieuwe Wereld’. Overigens had de patio op dat moment al allerlei invloeden vanuit de Arabische cultuur ondergaan. Calero ontrafelt dit soort culturele clichés. In ‘El Patio’ gebruikt zij tevens schilderingen als voorbeeld van syncretisme, waarmee zij verwijst naar de invloed van de Westerse barok op de inheemse kunst. Zo onderzoekt, vertaalt en interpreteert Calero de Latijns-Amerikaanse kunst- en architectuurgeschiedenis en voegt er in haar werk een eigen element aan toe.

Video credits

  • Interviews en regie: Kuba Szutkowski
  • Camera en edit: Kuba Szutkowski, Stijn Blei
  • Productie: Elvie Casteleijn
  • Ondertiteling: Einion
  • Met dank aan: Saskia van Kampen-Prein, Lotte van Diggelen en alle medewerkers van Museum Boijmans Van Beuningen
  • Met steun van: Ammodo

1 series

  • Sensory Spaces

    Voor iedere editie van Sensory Spaces wordt een kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.