Sensory Spaces 10 - Olaf Nicolai

00:07:36 Museum Boijmans Van Beuningen
Voor de tiende editie van de Sensory Spaces-reeks presenteert Nicolai een site-specific aanpassing van de werken ‘Probestück 1, 2 en 3’. Ontdek hoe hij dat deed in deze video.

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor de tiende editie van de Sensory Spaces-reeks presenteert Nicolai een site-specific aanpassing van de werken ‘Probestück 1, 2 en 3’. Voortbouwend op de stelling van Griekse componist Iannis Xenakis (1922-2001) dat architectuur 'bevroren muziek' is, onderzoekt hij het complexe spanningsveld tussen improvisatie en notatie. Zoals filosoof Jean-Luc Nancy (1940) stelt: ‘Misschien is muziek niet een taal zonder logica. Misschien is het een logica zonder taal.’ 

Olaf Nicolai (Halle 1962) is geïnteresseerd in de logica achter het vertalen. Wat als een emotie wordt uitgedrukt in een vorm, een verhaal wordt opgesomd als kleur of een geluid wordt weergegeven als architectuur? Zijn onderzoek naar deze schijnbare tegenstellingen laat zien dat diverse media ingezet kunnen worden, afhankelijk van specifieke behoeften en doelen.

Koop tickets

1 series

  • Sensory Spaces

    Voor iedere editie van Sensory Spaces wordt een kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.