De filmmakers schetsen een veelzijdig beeld van het museum, vernoemd naar jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap een stichting ontstond ter stimulering van hedendaagse kunst.

 

Museum De Pont vestigde zich in een voormalige wolspinnerij in Tilburg, opende in 1992 zijn deuren en behoort sindsdien tot de toonaangevende musea voor hedendaagse kunst. In de documentaire wordt de geschiedenis van De Pont evenals de dagelijkse gang van zaken in beeld gebracht: het vaste team onder leiding van Hendrik Driessen, kunstenaars, medewerkers en bezoekers.

Het verhaal wordt verteld door de betrokkenen zelf, zoals Jos de Pont (zoon van de naamgever van het museum en voorzitter van het bestuur) en door een internationaal gezelschap kunstenaars: Marc Mulders, Robert Zandvliet, Marlene Dumas, Berlinde De Bruyckere, Fiona Banner, David Claerbout, Callum Innes, Jan Andriesse, Toon Verhoef.

En natuurlijk Anish Kapoor, die speciaal voor het 25-jarig jubileum een beeld heeft ontworpen dat op het voorterrein van De Pont staat. Deze hemelspiegel, Sky Mirror (for Hendrik), werd op 16 september 2017 in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix officieel overgedragen door de stad Tilburg en gulle gevers aan het museum.

Video credits

  • Een film van Maarten de Kroon & Jeanne van der Horst.
  • Gerrit Willems trad op als adviseur voor DE PONT museum: ruimte voor kunst.
  • Met dank aan het bestuur van De Pont Museum, alle medewerkers van De Pont en de kunstenaars
Meer info