Rossella Biscotti – Positions #3

00:02:34 Van Abbemuseum
Rossella Biscotti (Molfetta, Italië, 1978) is een van de vier kunstenaars binnen de tentoonstelling Positions #3, georganiseerd door het Van Abbemuseum. In deze video legt ze haar nog niet voltooide werk uit.

Rossella Biscotti richt zich in haar werk op vergeten sociale en politieke gebeurtenissen. Via zorgvuldig vooronderzoek brengt zij met haar reconstructies deze verhalen opnieuw in circulatie. Ze toont de relevantie ervan voor het heden. In 2010 won Biscotti de Premio Michelangelo. De prijs, een marmeren blok naar keuze uit de groeve van Carrara in Italië, wordt gebruikt als uitgangspunt voor een nieuw werk: The Journey (2016). Ze laat het stuk in de Middellandse Zee zinken. Deze ‘eenvoudige’ handeling brengt de complexe infrastructuur en geopolitieke omstandigheden in het gebied aan de oppervlakte. De bureaucratische voorwaarden waar ze zich doorheen moet worstelen om haar idee te realiseren, worden net zo interessant als het idee zelf. Ze toont deze strijd zowel op een visuele manier als in open vragen gericht aan ons. Een tweede nieuw werk in Positions #3 is Clara (2016), een installatie rondom de beroemde neushoorn Clara. Deze werd in het midden van de 18e eeuw met de VOC naar Europa werd gebracht om vervolgens 17 jaar lang door Europa te toeren.

Positions #3
Van Abbemuseum
3 december 2016 - 5 maart 2017

Video credits

  • Geproduceerd door: Mals Media || Anna Jordans
  • Research & interview: Else Siemerink
  • Camera & edit: Florian Koch
  • De tentoonstellingenreeks Positions wordt mogelijk gemaakt met steun van Ammodo, Danish Arts Foundation, Mondriaan Fonds en Stichting Promotors Van Abbemuseum
Meer info

1 series

  • Positions #3

    Voor de tentoonstelling Positions #3 maakte het Van Abbemuseum een serie met de deelnemende kunstenaars. In vier korte video's vertellen zij over hun werk.