Rory Pilgrim - Dolf Henkes Prijs 2016

00:06:38 CBK Rotterdam
De kunstenaars Daan Botlek, Rana Hamadeh, Rory Pilgrim en Katarina Zdjelar zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2016. De prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. In deze video is Rory Pilgrim aan het woord over de kunst die hij maakt.

Rory Pilgrim (Bristol, 1988) maakt films, performances, tekeningen en tekstaffiches die zijn gebaseerd op samenwerkingen met een grote verscheidenheid aan mensen. Hij benadert universele thema’s vanuit ‘het persoonlijke is politiek’. In deze door digitale technologie snel veranderende tijd, is Pilgrim geïnteresseerd in de wijze waarop mensen samenkomen om hun mening te uiten en te strijden voor sociale gelijkheid en rechtvaardigheid. Met slogans en door hemzelf gecomponeerde muziek als zijn belangrijkste strijdmiddelen, streeft hij er naar uitgeholde termen als liefde, vrijheid, veiligheid, en solidariteit opnieuw met betekenis te laden.

Pilgrim toont het nieuwste deel uit de filmcyclus Sacred Repositories, die draait rondom plekken of handelingen die voor bepaalde groepen een nieuwe belofte van vertrouwen, verandering en hoop inhouden. Affection Is The Best Protection heeft als startpunt het landschapskunstwerk Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind op Flevoland. Dit werk staat ook bekend als een anonieme ontmoetingsplek voor homoseksuele mannen. Eerder organiseerde Pilgrim op deze plek een performance gebaseerd op een reeks interviews en workshops. De film borduurt voort op de politieke betekenis en bevrijdende functie van dit soort ‘veilige plekken’ door stemmen uit drie verschillende queer gemeenschappen bijeen te brengen. Daarnaast zijn objecten te zien die samenhangen met Affection Is The Best Protection.

Video credits

Met dank aan Land Art Live

Meer info

1 series

  • Dolf Henkes Prijs

    De Dolf Henkes prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. In deze serie vind je de genomineerden van dit jaar en voorgaande edities!