Mr Darcy meets Eline Vere in deze grote tentoonstelling over mode in de 19de eeuw in Gemeentemuseum Den Haag.

Ruisende zijde, adembenemende borduursels, ruches en grote crinolines. Wollen maatkleding voor dandy’s en chique baljurken voor ladies. In deze tentoonstelling sprankelen de kostuums uit de tijd van Jane Eyre, Eline Vere, Jane Austen’s Pride and Prejudice en Downton Abbey in volle glorie in een grote tentoonstelling over mode in de 19de eeuw.

Naast complete kostuums is er aandacht voor schitterende accessoires, strakke korsetten en originele modeprenten en foto’s. Veel stukken zijn speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd en worden voor het eerst aan het publiek getoond. 

Hoe actueel de 19de eeuw nog steeds is, blijkt uit hedendaagse creaties die in de tentoonstelling zijn opgenomen. Modeontwerpers laten zich vandaag de dag inspireren door 19de-eeuwse vormen, silhouetten of technieken uit de 19de eeuw: het schitterende borduurwerk van Jan Taminiau, het dandyisme van Vivienne Westwood en de (donkere) romantiek van Jean Paul Gaultier en Edwin Oudshoorn.

Romantische Mode - Mr Darcy meets Eline Vere
11 oktober 2014 t/m 22 maart 2015
Gemeentemuseum Den Haag

Video credits

  • Een film van Roel van Tour
  • Met dank aan: Ileen Montijn, Dhr. van Beijma thoe Kingma, Koen Hauser, César Rodriguez, Maarten Spruyt, Tsur Eshef, Maartje van den Heuvel, Universiteit Leiden en Madelief Hohé
Koop tickets