River of Fundament

00:10:43 EYE Filmmuseum
Beeldend kunstenaar Matthew Barney en componist Jonathan Bepler sloegen de handen ineen voor hun radicale interpretatie van Norman Mailers roman ‘Ancient Evenings’ uit 1983. Het resultaat is River of Fundament, een opwindende mix van verhalende cinema, opera en gefilmde performance.

Ann Demeester interviewt Jonathan Bepler over ‘River of Fundament’. Beeldend kunstenaar Matthew Barney en componist Jonathan Bepler sloegen de handen ineen voor hun radicale interpretatie van Norman Mailers roman ‘Ancient Evenings’ uit 1983. Het resultaat is River of Fundament, een opwindende mix van verhalende cinema, opera en gefilmde performance.

Met zijn vaste componist Jonathan Bepler maakte Barney een epische vertelling, zowel in omvang als complexiteit. In een wonderlijke combinatie van film, beeldhouwkunst en opera reconstrueerden Barney en Bepler Mailers roman – een monumentaal werk van 700 pagina’s, waarin Egyptische mythologie verweven raakt met het Amerika van de jaren zeventig. Barney en Bepler brachten Mailers veelbesproken spirituele meditatie over seks, dood en de Amerikaanse auto-industrie over naar het doek. Het resultaat is fascinerend: iets meer dan zes uur houden de twee de kijker gevangen in een groots opgezette, multidimensionale ervaring.

De zes uur durende voorstelling, onderdeel van het Holland Festival, was exclusief te zien in EYE.

Jonathan Bepler woonde de voorstelling zelf bij en introduceerde de film in een interview met Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum. Onderdeel van het Holland Festival.

Koop tickets

1 series

  • EYE on art

    EYE on Art is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Editie gemist? Kijk ze hier terug.