Richard Serra - Doorlopend in beweging

00:04:23 Museum Boijmans Van Beuningen
In het Boijmans loop je de Serra zaal in via de 'Wassende bogen' van Richard Serra. Saskia van Kampen-Prein, curator moderne en hedendaagse kunst vertelt je meer over de aanschaf en geschiedenis van het werk.
Richard Serra

Richard Serra maakt grote geometrische werken met industriële stalen platen, die de ervaring van de ruimte beïnvloeden. Zijn werk wordt wel in verband gebracht met Minimal Art en Land Art.

Meer over de kunstenaar

Tot half november 2015 staat de 'Serra zaal' in het teken van de geschiedenis van het kunstwerk 'Wassende bogen' van Richard Serra (San Francisco 1939). Het kunstwerk bestaat uit twee gigantische bogen van staal in een lege zaal.

Door middel van een multimediale presentatie wordt ingegaan op de geschiedenis van het werk. Met behulp van een circa 12 minuten durende multimediale ervaring wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal over 'Wassende bogen' en kunstenaar Richard Serra, langs de museumgeschiedenis van het werk en het ervaren van de ruimte. Hiermee wil Museum Boijmans Van Beuningen een van de meest markante kunstwerken van het museum tot leven brengen, en het publiek inzicht geven in wat normaal verborgen blijft. 

Nieuwe ervaring 

Serra maakte het kunstwerk in 1980 speciaal voor zijn solotentoonstelling in het museum. Vlak daarna werd het aangekocht door de toenmalige directeur Wim Beeren. Serra's achterliggende gedachte bij het imposante werk was dat de bezoeker de ruimte anders zou ervaren als hij er langs zou lopen en door de manier waarop de bogen in de zaal zijn geplaatst. 

Deel van architectuur 

Sinds de jaren tachtig is de architectuur van het museum echter meerdere malen veranderd waaronder ook de zaal waar het kunstwerk oorspronkelijk voor is gemaakt. Zo zijn de bezoekersstromen gewijzigd (de ingang van het museum was ooit links van de huidige zaal en later aan de straatzijde). Ook is de oorspronkelijke trap tussen de bogen vervangen door een hellingbaan, is het plafond verhoogd en hebben de tegels plaatsgemaakt voor een betonnen vloer. Ook het kunstwerk zelf is niet onaangetast gebleven. Zo is het kunstwerk geheel vervangen door een nieuwe versie met andere afmetingen. Deze tweede versie is ruim een meter hoger en een halve centimeter dikker dan het oorspronkelijke kunstwerk. De zaal zelf is qua afmetingen verdubbeld en wordt zo nu en dan gebruikt voor het tonen van andere kunstwerken. 

Onderzoek 

Aan de tentoonstelling ging een uitgebreid onderzoek vooraf. Lees hier meer over de kunstenaar, de geschiedenis van het kunstwerk en de veranderingen die het werk heeft ondergaan. Op 14 november 2014 vond bovendien in samenwerking met de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) een symposium plaats waarin verschillende werken van Serra in Nederlands museaal bezit worden toegelicht. De sprekers waren restauratoren en conservatoren werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefanten museum, Museum Boijmans Van Beuningen, SBMK en freelance kunsthistoricus Jan van Adrichem. Al deze musea en instellingen hebben werk van Richard Serra in de collectie.

Bekijk ook de registratie van de multimedia presentatie:

 

Video credits

Met dank aan 

  • De multimediale tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij. 
Koop tickets