Onvergetelijk: Resultaten van het onderzoek

00:05:46 41
Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door VUmc blijkt dat Onvergetelijk-rondleidingen en –workshops bijdragen aan de kwaliteit van leven van de deelnemers én aan de dementievriendelijke samenleving.

 

Over het Onvergetelijk-programma

Onvergetelijk bestaat uit interactieve rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun dierbaren. Het programma is in 2013 geïnitieerd door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum. Dankzij een landelijk implementatieproject zijn er inmiddels 12 musea verspreid door heel Nederland waar mensen met dementie en hun dierbaren voor een Onvergetelijk rondleiding of workshop terecht kunnen. 

De landelijke uitbreiding van Onvergetelijk werd begeleid, beschreven en geëvalueerd door wetenschappelijk (actie)onderzoek, uitgevoerd door de afdeling Psychiatrie van VUmc. Het doel van het onderzoek was drieledig. Allereerst wilden de musea en VUmc inzicht krijgen in hoe een museumprogramma voor deze doelgroep wordt ervaren en beoordeeld. Ten tweede waren de partijen nieuwsgierig naar de impact van Onvergetelijk op de betrokken medewerkers, het museum als organisatie en op de samenleving als geheel. Tot slot richtte het onderzoek zich op de factoren die de implementatie van soortgelijke programma’s kunnen bevorderen dan wel belemmeren, en op het verkrijgen van inzicht in effectieve oplossingen voor eventuele belemmerende factoren.

Kijk hier voor meer informatie over het Onvergetelijk Museum.

Koop tickets
Meer info

1 series

  • Onvergetelijk

    Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek naar aanleiding van museumobjecten. Dit draagt bij aan hun kwaliteit van leven.