Restauratie van de Tinguely's

00:06:27 Stedelijk Museum Amsterdam
De machines van Jean Tinguely moesten voor de tentoonstelling 'Machinespektakel' gerestaureerd worden. Kijk hier hoe dat ging.
Jean Tinguely

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) staat bekend om zijn kinetische kunstwerken vol dynamiek; alles moet bewegen. De installaties komen zowel door motoren, de toeschouwer als automatisch in beweging, bijvoorbeeld door de wind.

Meer over de kunstenaar

De Zwitserse tegendraadse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Deze experimentele kunstenaar bracht de kunst letterlijk en figuurlijk in beweging en noemde zichzelf “beeldhouwer van nutteloze machines”. Precies 25 jaar na zijn dood presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam het retrospectief Machinespektakel: de grootste tentoonstelling van Tinguely ooit in Nederland. 

De ingenieuze en vaak ook ingewikkelde machines terugbrengen in de oorspronkelijke staat is niet eenvoudig. Om de kunstwerken weer werkend krijgen zoals de kunstenaar het had bedoeld, is een interessante uitdaging vanwege de slijtage van het materiaal. In deze video bespreekt Hoofd Collecties van het Stedelijk, Bart Rutten het ingewikkelde restauratieproces van de Tinguely’s en de bijbehorende dilemma’s. 

Jean Tinguely Machinespektakel: 1 okt 2016 - 5 mrt 2017

 

Video credits

  • Production: Xena Maria Evers & Stefanie Metsemakers 
  • Interview & research: Xena Maria Evers & Saskia Dubois 
  • Camera: Marc Slings & Xena Maria Evers 
  • Sound: Jaap Sijben 
  • Editing: Erik Post & Xena Maria Evers 
  • Translation: Eric Brevink

 

 

Koop tickets